16 dubna 2024

Tapety – skvělé řešení pro inovaci interiéru

Máte nový byt nebo dům a chcete si jej zútulnit? Nebo naopak ve stejném bydlíte už dlouho a potřebujete změnu? Potom máte několik možností, jak si svůj domov vyzdobit. Mnozí vymalují stěny a pořídí nové dekorace do interiéru. Pokud ale nechcete uklízet nepořádek po malíři, rozhodněte se pro tapety.



Moderní a raz dva nalepené

 

Tapety jsou velmi moderním dekorativním prvkem, který se hojně využívá v novějších interiérech i pro oživení těch starších. Existuje hned několik typů tapet: klasické tapety, které se lepí na zeď speciálním lepidlem, nebo samolepicí tapety, které stačí sejmout z podkladového papíru a nalepit na zeď.

 

Jak vybrat vhodnou tapetu?

 

Tapety se vyrábí v nejrůznějších designech, vzorech, barvách a motivech. Stačí si jen vybrat ten, který je vám nejbližší, a můžete začít tapetovat. Je důležité správně připravit podklad pro tapetu. Tapeta bude držet na suchém rovném a čistém podkladu. Potom už stačí použít samolepicí nebo klasickou tapetu a váš domov bude jako nový. Tapety jsou navrhovány tak, aby s každým interiérem vhodně ladily. Tapety s běžným opakujícím se vzorem můžete použít na celý pokoj, nebo třeba jednu stěnu. V současné době si lidé nejvíce potrpí na zámecké tapety, tapety s přírodními motivy a také skandinávské tapety.

 

Velmi dekorativní jsou také fototapety, které se stávají čím dál oblíbenějšími. Na rozdíl od běžných tapet jsou fototapety vyhotoveny ve vysokém rozlišení. Dalo by se říci, že se jedná o několikrát zvětšenou fotografii, kterou můžete umístit na stěnu. Fototapety vytváří v interiéru realistickou atmosféru. Můžete tak z pohodlí svého domu navštívit pláž u moře, podívat se do zasněženého Grónska nebo třeba podniknout výpravu do deštného pralesa. 3D tapety díky svému efektu ocení hlavně děti. Budou si s nimi připadat jako v jiném světě a dlouho je neomrzí. Díky tapetám dodáte svému bydlení zcela nový nádech.