24 dubna 2024

Zvolit zděný dům nebo raději srub?

Jestliže stojíme před otázkou, jaký dům by se nám líbil víc, zda klasický zděný nebo stavba v podobě srubu, musíme si nejdříve uvědomit, co od takové stavby vlastně očekáváme, jaké finanční možnosti máme a v neposlední řadě, co si přejeme, co se nám líbí. Bydlet v něm budeme my a záleží jen na našem přání a našich pocitech.

Sruby na klíč kdekoliv po celé ČR

Stavba srubu realizována profesionální firmou na klíč

Sruby na klíč se řadí do sekce dřevěných staveb. Jde o velmi moderní a stále oblíbenější verzi starých dřevěných domků, které se stavěli v minulosti převážně na venkově. Dnes je srub žádanou stavbou hlavně pro své skvělé vlastnosti dřeva, pro čistotu a spojení s přírodou a v neposlední řadě i pro dokonalost a přirozenost.

Počáteční nedůvěra k dřevěným stavbám obecně vystřídala přirozenost a příjemné prostředí interiéru. Velkou výhodou dřevostaveb a srubu na klíč je jejich realizace, která trvá zhruba 3 – 4 měsíce, což je doba, za kterou zděný dům jen stěží někdo postaví.

Od A – Z

Realizace srubu na klíč od firmy HONKA

Každá stavba srubu, ať už je to ta zděná nebo srubová, může být realizována profesionálními a odbornými firmami na klíč. Jde o realizaci stavby, která zahrnuje vše, co je k takové stavbě potřeba. Projekt, pozemek, povolení, skladba materiálu až po samotnou stavbu a předání majiteli. Firem na našem trhu je mnoho. Stačí si jen vybrat tu, která splňuje všechny naše požadavky a to po všech stránkách a pak už se můžeme těšit na to, až si budeme moci dát ve svém novém domě svůj první čaj.

Vhodný materiál

Luxusní sruby na klíč od firmy HONKA

Pokud stále ještě nemáme vybráno, z čeho srub postavit, pomoci s výběrem vhodného materiálu nám mohou odborníci stavebních firem. Nejčastějším stavebním materiálem pro stavbu srubů je smrkové dřevo nebo odolnější modřín. Srubové domy se ale také stavějí z kanadské borovice, která je odolnější díky klimatickým podmínkám na severu Ameriky.

Dřevo také postupem času vysychá, může malinko popraskat, ale je to normální jev. Mezery mezi jednotlivými dřevěnými kulatinami jsou pak vycpány minerální vatou. Zároveň je ale důležité, aby došlo k proudění vzduchu, který pomáhá odvětrat a odvést vlhkost. Ta je největším nepřítelem dřeva.

Venkovní ochrana

Proti venkovním podmínkám, slunečnímu záření i vlhkosti je nejlepším způsobem ochrany nátěr. Můžeme tím nejen ochránit dřevo před sešednutím a veškerým klimatickým podmínkám, ale díky nátěru můžeme docílit žádaný vzhled. Navíc nám takový ochranný nátěr může zaručit životnost srubu několik let.