19 dubna 2024

Kompostéry pro občany mohou obce pořídit z dotací

 

Kompost je doslova pokladem každé zahrady. Obsahuje totiž nenahraditelné živiny pro rostliny a díky hnojení kompostem se pak zahradě daří lépe. Lidé, kteří využívají k přihnojování kompost, si chválí mnohem lepší úrodu i to, že mají hnojivo vždy při ruce a nemusí jej shánět. Nyní obce budou moci kompostéry pro občany pořídit z dotací.

Když se zeptáte zahrádkáře na tajemství jeho skvělé úrody, možná vás nepřekvapí, že jeho odpovědí bude kvalitní kompost. Kompost je přírodní hnojivo, které pomáhá rostlinám růst a plodit. Navíc si jej jednoduše můžete vyrobit sami.
 

Šetří životní prostředí a vyrábí hnojivo zdarma

Kompost vzniká reakcí půdních baterií a dalších organismů s organickým odpadem ze zahrady. Objem kompostu se touto reakcí stále zmenšuje, a proto můžete dále vrstvit organický odpad, do kterého patří zejména ovocný a zeleninový odpad, slupky, listí, tráva, uvadlé květiny, piliny, vaječné skořápky atd.
 

Čemu se při kompostování vyhnout?

Vytváříte-li vlastní biologické hnojivo, vyhněte se odřezkům masa, omáčkám, zbytkům vařeného jídla, kostem, cigaretovému popelu, chemicky ošetřenému odpadu ze zahrady a nebiologickému odpadu. Tento seznam výše uvedených odpadků zkrátka do kompostu nepatří a kvalitního hnojiva byste se nedočkali.
 

Kompostéry z dotací

Velmi příznivou zprávou pro zahrádkáře je skutečnost, že je nyní možné financovat kompostéry pro občany z dotací, a to v rámci operačního programu Životní prostředí 2014-2020. Některé obce již dotace využily a nakládají s odpadem mnohem efektivněji než dříve. Obce mohou v rámci programu čerpat dotace na sběrné dvory, kompostéry, pořízení bio popelnic, na systémy pro sběr a svoz odpadu atd. Máte i vy zájem o kompostér financovaný z programu Životní prostředí 2014-2020? Kontaktujte starostu města, ve kterém bydlíte a informujte o svém zájmu. Možná, že se i vaše město připojí k efektivnějšímu nakládání s odpady a potažmo vyšší ochraně životního prostředí.