19 dubna 2024

Vyberte si správné pojištění pro váš dům!

 

Pojištění bytu nebo domu není povinné, ale určitě se vyplatí. Bude vás totiž krýt v mnoha situacích. Například škody na nemovitosti i jejím vybavení, které způsobí živelní pohromy, mohou jít až do statisíců korun. Pojištění je vlastně jedinou možnou ochranou. Nabízí se hned 3 varianty. Kterou využijete vy?


1. Pojištění nemovitosti

 

Prvním typem je pojištění stavby (nemovitosti). Vztahuje se výhradně na nemovitost, na přiléhající stavební součásti a v pojistce jsou zahrnuty i menší stavby jako je septik, garáž apod. Kryje i škody, které vzniknou na zahradních kulturách. Toto pojištění by měl mít zařízeno každý majitel bytu, rodinného domu, rekreačního či komerčního objektu. Pokud se o tomto typu pojistky chcete dozvědět více, podívejte se na odpovědi na dotazy k pojištění nemovitosti.


2. Pojištění domácnosti

 

Druhým typem pojistky je pojištění domácnosti. To se vztahuje výhradně na škody, které vzniknou na věcech movitých, které jsou součástí vašeho domu nebo bytu. Je možné ho sjednat jen v případě, pokud je domácnost trvale obývána minimálně 270 dní v roce. Pojistka kryje škody na věcech, jako jsou elektrospotřebiče, nábytek, koberce aj. Oblíbenou variantou se stalo pojištění Bezpečný domov od Ergo pojišťovny. Zařídilo si ho už více než 11 000 klientů. Výhodou pojištění mimo jiné je, že k němu zdarma dostanete pojištění odpovědnosti do výše 3 000 000 Kč. Proč se pojištění odpovědnosti hodí? Přečtěte si ještě tento článek.

 

interiér

3. Pojištění majetku

 

Třetím typem je pojištění majetku. Funguje jako kombinace předchozích dvou typů pojistek – vztahuje se nemovitost i věci movité. Rozsah pojistného krytí ale může být omezen. Rozsah krytí se také u pojišťoven liší. Dobře zvažte, zda se vám vyplatí si sjednat tuto pojistku, nebo pro vás bude lepší mít pojištění nemovitosti a domácnosti zvlášť.