16 dubna 2024

Když zastínění, tak markýzu

 

Také vás obtěžuje v létě ostré spalující slunce? Chtěli byste mít na zahradě kousek stínu, kde si můžete odpočinout a svlažit se? Váš problém hravě vyřeší stínící technika. Máte dokonce hned několik možností, ovšem tím nejúčinnějším a zároveň nejuniverzálnějším je markýza. Markýza je druh stínící techniky, který lze využít pro zastínění balkonu, terasy nebo lodžie. Poskytuje nejen stín na samotné terase, kde se můžete schovat před sluncem, ale pomáhá také vyřešit problém přehřívání interiéru v horkých letních dnech. Pozor je třeba si dát při silném větru, který markýzám nedělá dobře a počítejte také s tím, že vám většina typů neposkytne ochranu před deštěm.

 

Jaké jsou největší výhody markýzy? Je to jednoduché, chcete mít stín, ale nepřejete si zablokovat výhled z interiéru, takže třeba venkovní rolety nepřichází v úvahu. Markýzy jsou umístěny tak, aby nepřekážely výhledu, zároveň však zachytávají sluneční záření a především jeho UV složku a chrání tak vaši terasu, lodžii nebo balkon a pomáhají udržet ve vašem interiéru optimální tepelnou pohodu a příjemné klima. Navíc markýzu lze libovolně vysunout a zasunout, některé lze i sklápět Díky tomu se vám o terasu zvětší obytná plocha. Aby to nebylo jen na léto, můžete si k markýze pořídit také různé příslušenství, jako jsou osvětlovací nebo topné panely.

 

Rovněž z hlediska estetického je markýza skvělým řešením. Díky širokému výběru různých dekorativních látek bude markýza skvěle ladit s vaším domem a oživí každou fasádu. V dnešní době se hledí hodně na styl, důraz je kladen na moderní materiály látek a rovněž barvy a vzory. Můžete se tedy rozhodnout, zda bude markýza spíše decentním nebo naopak výrazným prvkem vašeho domu. Markýzy se využívají běžně také u komerčních objektů pro zastínění vchodu, výlohy nebo zahrádky. Rozhodněte se i vy pro kvalitní zastínění vašeho balkonu, terasy nebo dvorku pomocí markýzy.